Mentalno zdravlje iz ugla psihoterapeuta

Mentalno zdravlje nije samo odsustvo mentalnih poremećaja, već podrazumeva aktivnu usmerenost na dobrobit i blagostanje pojedinca.

20.02.2024.
Pročitaj

Mentalno zdravlje

Mlade LGBT osobe i mentalno zdravlje

Veliki broj LGBT mladih reaguju dobro na različitost i uspevaju da razviju pozitivne strategije za suočavanje sa stresom, koje im koriste i kasnije u životu. Sa druge strane, činjenica je da se njihov razvoj odlikuje specifičnostima i velikim brojem izazova, kao i da mnoge mlade LGBT osobe pate zbog specifičnog i hroničnog stresa koji je povezan sa fazom razvoja i...

14.09.2022.
Pročitaj

Narušeni porodični odnosi i njihov uticaj na mentalno zdravlje dece

Rasprave, rastavljenost i razvod nisu stresni samo za Vas kao roditelje, već umnogome utiču i na život i mentalno zdravlje Vašeg deteta. Stoga je od izuzetne važnosti da pomognete svom detetu da kroz ovaj izazovan period prođe uz što veću podršku i razumevanje.

07.05.2022.
Pročitaj

Problem depresije kod mladih

Depresija predstavlja jedan od najčešćih problema sa kojima se mladi mogu suočavati kada je u pitanju mentalno zdravlje. Mada se lako može pogrešno protumačiti kao samo još jedna manifestacija promena raspoloženja karakterističnih za pubertetsko doba, ipak je važno na vreme uočiti njene znake i odreagovati na pravi način kako bi se sprečile eventualne neželjene posledice.

04.05.2022.
Pročitaj

Pet jednostavnih koraka do boljeg mentalnog zdravlja Vašeg deteta

Očuvanje mentalnog zdravlja važno je podjednako kao očuvanje fizičkog zdravlja. Povećan broj izazova sa kojima se mladi ljudi susreću u svojoj svakodnevnici čini ih ranjivijim za razvijanje različitih problema na planu mentalnog zdravlja. Stoga je bitno da, kao neko ko o njima vodi računa, posebnu pažnju poklonite i ovom aspektu njihovog života, i pružite im podršku onda kada je to...

23.04.2022.
Pročitaj

Anksioznost: kako da vaše dete prebrodi i podnese osećaj zabrinutosti i straha

Anksioznost, odnosno prekomerna zabrinutost, verovatno nije stanje koje Vam je u potpunosti strano. Međutim, ovaj neprijatan osećaj nije rezervisan samo za odrasle, već u jednakoj, ako ne i većoj meri, može predstavljati izazov i za Vaše dete.

19.04.2022.
Pročitaj

Budite podrška svom detetu pri gubitku drage osobe

Gubitak drage osobe predstavlja svojevrsno traumatsko iskustvo za bilo koga ko kroz njega prolazi. Upoznajte se bolje sa mogućim reakcijama svog deteta na gubitak i saznajte kako da ga na najbolji mogući način podržite u ovom teškom periodu.

18.04.2022.
Pročitaj
Girl

Hitno ti je
potrebna pomoć?

Pozovi SOS centar Zakaži online savetovanje