O nama

Zdravo!
Za početak da te pitamo kako si?

Znamo da biti mlad nije lako. Toliko dilema, toliko pitanja, toliko novih osećanja i toliko promena sa
kojima treba da se nosiš i nekad tako malo vremena da sedneš i stvarno razmisliš o tom tako
jednostavnom pitanju "Kako si danas?".

Iako tema mentalnog zdravlja postaje sve prisutnija u društvu, brojke kažu da 34% mladih i dalje samo ponekad razgovara o ovome, 21% izuzetno retko, dok 14% mladih to nikada ne čini. Više od trećine mladih (37%) nije upoznato sa tim gde može dobiti psihološku podršku što ukazuje na to da postoji mogućnost da skoro svaka treća mlada osoba neće dobiti adekvatnu pomoć u slučaju da joj zatreba, ukoliko se ne obezbedi veća informisanost, odnosno smanjenje stigme u vezi sa problemima mentalnog zdravlja.

Zato smo mi tu i poručujemo ti SVE JE OK. Mi smo organizacije, institucije, pojedinci i profesionalci okupljeni oko istog cilja – da osiguramo besplatnu, celovitu i kvalitetnu podršku u cilju unapređenja mentlanog zdravlja mladima od 13 do 30 godina. Nismo zaboravili ni one malo starije, zato smo tu i za tvoje roditelje, nastavnike i omladinske radnike i radnice.

Vi mladi ste u središtu svega što radimo i u kreiranju naših programa, aktivnu ulogu imaju mladi, baš kao što si ti, jer želimo da sve ono što radimo daje odgovore na pitanja koja baš vas muče.

Okupili smo se oko jedne ideje – da budemo podrška tebi i drugim mladim osobama u ključnim trenucima. Onda kada vam je to stvarno potrebno. Možda nećemo imati sve odgovore, ali obećavamo da ćemo biti tu i da ćemo dati sve od sebe da ti pružimo znanja uz koja ćeš do pravih odgovora moći i sam ili sama da dođeš.

© UNICEF Srbija/2021/Pančić

Šta možeš da pronađeš ovde?

SVE JE OK vebsajt napravljen po one-stop-shop modelu koji na jednom mestu okuplja različite usluge za mlade kojima je potrebna pomoć u pogledu mentalnog zdravlja. Naš vebsajt dizajnirali smo ne samo za mlade ljude, već zajedno sa mladima, ali i drugim profesionalcima poput psihologa i psihološkinja, psihoterapeuta i psihoterapeutkinja, lekara, omladinskih radnika i radnica, i uz veliku podršku UNICEFa, kako bismo osigurali da je sve što dođe do tebe provereno i kvalitetno i da odgovara na jedinstvene potrebe vas mladih.

Na SVE JE OK vebsajtu možeš da pronađeš tekstove o različitim temama koje su pisali stručnjaci

SVE JE OK vebsajt nudi mogućnost da u realnom vremenu, putem čet-a u bilo kom trenutku dobiješ podršku ako se nađeš u okolnostima u kojima su ti ugrožena prava, ili u bilo kojoj drugoj situaciji, kada osetiš potrebu za razgovorom sa kompetentnom i poverljivom osobom. Osim četa tu je i telefonska linija na broju 116111 (NADEL linija), zatim 0800 309 309 (Laza Lazarević linija) kao i 0800 300 303 (Centar Srce linija), anonimni i poverljivi servisi čija je svrha telefonsko savetovanje, informisanje i edukacija.

Danas se može izguglati svašta, ali je nekada u moru informacija teško proceniti koje su prave. Mi ćemo za tebe izlistati i redovno revidirati brojeve telefona važnih SOS besplatnih telefonskih linija i druge kontakte putem kojih možeš da dođeš do stučnih osoba, psihologa i savetnika.

SVE JE OK vebsajt je sigurno, zaštićeno i anonimno mesto za potragu za odgovorima i razgovor sa profesionalcima – gde god da se nalaziš.

SVE JE OK platforma je tu, onlajn, baš iz razloga kako bismo i mladima koji u svojim mestima nemaju savetovališta i/ili omladinske centre omogućili da se osećaju sigurno i bezbedno i da dobiju pomoć koja im je potrebna.

© UNICEF Srbija/2020/Pančić

Ko je sve deo platforme SVE je OK?

  • UNICEFDečiji fond Ujedinjenih nacija, organizacija koja već 65 godina radi na unapređenju dečijih prava i uslova u kojima deca žive je organizacija od koje je potekla ideja za kreiranje vebsajta SVE JE OK.
  • OPENS je Savez udruženja čiji je zadatak da zajedno sa svojim partnerima kroz niz aktivnosti, projekata, programa, dešavanja, inicijativa pokaže da je mnogo vrata koja mogu da se otvore za transfer energije, znanja, iskustva, informacija i da se i tako mogu jačati kapaciteti mladih ljudi. OPENS savez je resurs centar koji radi na osnaživanju mladih i osoba koje rade sa njima, kao i omladinskih organizacija i organizacija za mlade. Kroz programsko delovanje podiže kapacitete mladih, udruženja mladih i za mlade i senzibiliše javni i privatni sektor u odnosu na pitanja mladih.
  • Institut za mentalno zdravlje je jedna od vodećih psihijatrijska ustanova u ovom delu Evrope koja posebnu pažnju pridaje socijalno-psihijatrijskoj orijentaciji, akcentovanjem uloge društvene zajednice kada su u pitanju lečenje i podrška pacijentima u lečenju, kao i insistiranjem na psihološkim i socijalnim metodima lečenja psihijatrijskih bolesti, uz medicinski model. Kroz svoj rad Institut za mentalno zdravlje nastavlja da uvodi nove metode lečenja pacijenata, sa idejom poboljšanja usluge, ali i sa punom svešću društvene uloge Instituta u Srbiji kao ustanove koja ima zadatak da usmerava tokove psihijatrijske zdravstene zaštite u celoj zemlji.
  • NADEL (NAcionalna DEčija Linija) je usluga telefonskog savetovanja za decu i mlade u Srbiji, koja im omogućava da u bilo kom trenutku (24 sata tokom 365 dana u godini) dobiju savetodavnu podršku putem besplatnog poziva na telefonski broj 116111, ako se nađu u okolnostima u kojima su im ugrožena prava, ili u bilo kojoj drugoj situaciji, kada osete potrebu za razgovorom sa kompetentnom i poverljivom osobom. Misija NADEL-a je da odgovori na potrebe dece, bilo da se nalaze u teškoj životnoj situaciji, ili su u riziku od zlostavljanja i zanemarivanja. .Pozivom na broj (kratki kod) 116 111, deca i mladi ostvaruju mogućnost da o svom problem razgovaraju, nađu put do rešenja, ili da prijave nasilje u školi, porodicni, u okruženju… koje trpe, sa ciljem da se nasilje zaustavi. Vizija NADEL je bolji i bezbedniji svet za svu decu u Srbiji.

    Nova usluga NADEL je savetovanje putem chat-a koja je dostupna na interaktivnoj platformi www.116111.rs svakim danom od 18.00 do 22.00 za sve one koji radije koriste pisanu komunikaciju, od telefonskog kontakta. Dostupni smo i preko viber-a, facebook-a i instagrama. Poseti naš sajt (www.116111.rs) ili okreni naš broj (116111).
Girl

Hitno ti je
potrebna pomoć?

Pozovi SOS centar Zakaži online savetovanje
Pattern
Quote Icon

Na tebi je da već danas počneš da praviš zdravije odluke - ne samo za svoje telo, već i za svoj um.

Stiv Maraboli