© OPENS Srbija/2023/Veličković

Kako ispuniti sopstvene ciljeve?

Jasni i realno dostižni ciljevi nam daju motivaciju, daju nam snagu da se angažujemo da bismo nešto postigli.

20.02.2024.
3 minuta čitanja

Najjednostavnije rečeno, ciljevi su ono što želimo da postignemo. Ciljevi su veoma značajni zato što usmeravaju naše funkcionisanje. Što su jasnije i konkretnije postavljeni, to je lakše videti kako se sve može stići do njih, ali i utvrditi u kojoj smo ih meri ostvarili, koliko smo bili uspešni u njihovom dostizanju. Jasni i realno dostižni ciljevi nam daju motivaciju, daju nam snagu da se angažujemo da bismo nešto postigli.

Ukoliko ne realizujemo postavljene ciljeve, najšešće ćemo sebe videti kao neuspešne, a to nikome nije prijatno. Međutim, neostvarenje naših ciljeva pre svega predstavlja znak da cilj, u konkretnim okolnostima, nije bio adekvatno postavljen. Dobra i značajna vest je da se adekvatno postavljanje ciljeva može naučiti!

Kakve obično pravimo greške pri postavljanju i realizaciji ciljeva?

  • Najčešće sebi postavljamo nerealne, prevelike zahteve (gubeći iz vida neke bitne faktore koji utiču na (ne)mogućnost dolaska do postavljenog cilja).
  • Bez ikakvih pauza i nagrada, stalno dodajemo sebi nove zahteve, a ne osvrćemo se na uspehe koje smo već postigli (pa se zamaramo, najčešće i iscrpljujemo, a izostaje zadovoljstvo i ostajemo isfrustrirani).
  • Fokusiramo se na greške i propuste (kojih uvek ima) i obezvređujemo sebe i ono što je postignuto, pa postajemo sve nezadovoljniji i nesigurniji.
  • Gledamo u daleku budućnost, koja je nepredvidiva, i obeshrabrujemo se, jer dosta toga zaista nije pod našom kontrolom, a utiče na naš život.

Radeći ovo, sasvim sigurno slabimo, a vremenom i gubimo motivaciju. Zato lako krećemo u odlaganje aktivnosti koje nas vode ka ostvarenju postavljenog cilja.

Kako da uspešno postavljamo i realizujemo ciljeve?

Recept je vrlo jednostavan: pre svega bitno je da znamo zašto nam je značajno postizanje cilja; uspeh u postizanju svakog podcilja se deli sa bliskim ljudima, podržava, pohvaljuje, bar nekako nagrađuje (makar pauzom i svešću da smo nešto uspešno uradili); a svaki neuspeh se stavlja u neki novi okvir, prave se novi podciljevi do konačnog uspeha u realizaciji postavljenog cilja, ili se vrši izbor novog cilja (jer se svaka želja može zadovoljiti na više različitih načina). Uz to, potrebno je da imamo i vremenski okvir.

Naravno da se onda teško pokrenuti, a kako vreme odmiče čini se da je sve teže, jer gubimo samopouzdanje. Ukoliko si i ti među onima koji se osećaju nekako “zaglavljeno”, nemoj se ustručavati da potražiš pomoć i podršku kako bi se pokrenuo/pokrenula.

Važne informacije

Ukoliko se suočavaš sa bilo kakvim teškim osećanjima, a nemaš kome da se poveriš u svom okruženju, bitno je da se setiš da uvek ima onih koji su zainteresovani, spremni i sposobni da razumeju kroz šta trenutno prolaziš. Ne moraš da kažeš ni svoje ime da bi dobio/la vreme i priliku da središ svoje misli i osećanja.

Informacije o brojevima telefona preko kojih možeš anonimno (bez predstavljanja) dobiti besplatnu pomoć su dostupne na linku:

Na sledećim linkovima možeš naći korisne informacije o traženju pomoći i emocionalne podrške:

Povezani članci

Šta je emocionalna nedostupnost?

Emocionalna nedostupnost podrazumeva stanje u kom osoba nije spremna ili ne može/ ne ume da izrazi svoje emicije i da se emocionalno poveže sa drugom osobom. Ovo stanje primarno ima zaštitnu funkciju (osoba ne dolazi u kontakt sa sopstvenom ranjivošću) ali istovremeno onemogućava uspostavljanje i razvoj bliskosti – potpuno emocionalno povezivanje sa drugom osobom.

20.02.2024.
Pročitaj

Postavljanje granica

Život postaje izuzetno iscrpljujući kada tuđe potrebe stalno stavljamo ispred svojih. Zato je važno pitanje: Kako da prestanem da udovoljavam drugima i da stavim sebe na prvo mesto?

20.02.2024.
Pročitaj

Zašto imamo ,,ispade besa’’ ili neadekvatne reakcije?

Jedini zdrav i funkcionalan način jeste da potisnute emocije osvestimo, prihvatimo, a zatim proradimo, da bi ih mogli konačno i pustiti.

20.02.2024.
Pročitaj

Komentari

Ostavi komentar

Girl

Hitno ti je
potrebna pomoć?

Pozovi SOS centar Zakaži online savetovanje