SOS centar

Hitno ti je potrebna pomoć?

Nekad ti može delovati da je život isuviše težak za podnošenje. Pa ipak, i tada ga je moguće podneti. Uvek možeš, uprkos svemu, doneti odluku da nastaviš dalje i sačekaš da se stvari malo poboljšaju. Ako ti je hitno potrebna pomoć, pozovi sledeće brojeve telefona.

Ne oklevaj - slobodno odmah pozovi neku od besplatnih telefonskih linija i javiće ti se stručna osoba, spremna da strpljivo sasluša sve što ti je na umu i da ti što pre pruži adekvatnu podršku u borbi protiv neprijatnih misli i osećanja. Kroz šta god da prolaziš, važno je da znaš da nisi sam/a!

Centar Srce

Centar se bavi prevencijom samoubistva i pružanjem emocionalne podrške koja može biti potrebna za svaku vrstu problema.

Svi pozivi su anonimni i besplatni.

Broj je dostupan od 14 do 23h.

Dostupna podrška putem četa na sajtu u donjem desnom uglu i putem mejla vanja@centarsrce.org

0800 300 303

Klinika za psihijatrijstke bolesti "Dr Laza Lazarević"

Svi pozivi su anonimni i besplatni.

Broj je dostupan non-stop od 00 do 24h.

Izaberi opciju 1 ako razmišljaš o samoubistvu.

Izaberi opciju 3 ako ti je potrebna psiholoska podrška.

Dostupna podrška putem četa na sajtu u donjem desnom uglu.

0800 309 309

NADEL (Nacionalna dečija linija)

Svi pozivi su anonimni i besplatni.

Broj je dostupan non-stop od 00 do 24h.

Dostupna podrška putem četa na sajtu od 18 do 22h.

SOS linija se bavi prevencijom nasilja i pruža psihološku podršku mladima u vezi sa osećanjima i dilemama koje svakodnevno imaju.

116 111

Linija NADEL za roditelje

Svi pozivi su anonimni i besplatni.

Broj je dostupan od 16 do 22h.

Linija je uspostavljena za pomoć roditeljima u rešavanju problema u porodici i koristi direktivni metod savetovanja sa fokusom na rešenje.

0800 007 000

SOS Ženski Centar

Svi pozivi su anonimni i besplatni.

Broj je dostupan od 17 do 21h.

SOS Ženski centar pruža usluge psihološkog savetovališta koje su namenjene kako ženama i devojkama koje su u situaciji partnerskog nasilja tako i mladima koji nailaze na poteškoće u svakodnevnom funkcionisanju.

Dostupna podrška putem četa na sajtu u donjem desnom uglu.

021 422 740

SOS telefon za žene sa iskustvom nasilja

SOS telefon za žene sa iskustvom nasilja osnovan je 2018.g. kao odgovor države o potrebi prevencije i sprečavanja svih vidova nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

Zajedno u borbi protiv porodičnog nasilja! Za sigurnost žena, dece i porodice

0800 222 003Pattern

Brzi saveti

Možda sada prolaziš kroz težak period. Većina mladih ljudi se suočava sa različitim izazovima. To je normalno i trenutni problemi su uglavnom prolazni. Ne boj se da izraziš svoja osećanja i da pričaš o njima. Mentalno zdravlje je jednako važno kao i fizičko zdravlje i ne bi trebalo da te bude sramota da o tome razgovaraš.

U redu je ako se sada osećaš gore nego pre pandemije, mnogi se tako osećaju. Pokušaj da radiš više stvari koje ti donose zadovoljstvo i potrudi se da stalno osmišljavaš što više aktivnosti u kojima uživaš. Ne zaboravi na porodicu i prijatelje. Škola je važna, ali je važno biti i društven/a i aktivan/a, posebno u vreme COVID-a.

Zatraži pomoć ako misliš da ne možeš da izdržiš probleme koje trenutno imaš, poput porodičnih sukoba, nesuglasica u vezi ili ako te kinje vršnjaci. Možeš o tome da pričaš sa roditeljima, nastavnicima, školskim psihologom, sa svojim lekarom, svako od njih će se potrudi da ti pomogne.

Tvoji podaci će se čuvati, razgovori sa psiholozima i psihijatrima su poverljivi.

Ako se već dugo osećaš tužno, usamljeno, ako te ne zanimaju stvari koje su ti se dopadale ranije, ako misliš da će ti budućnost biti veoma loša, razgovaraj sa nekim kome veruješ: roditeljima, nastavnicima, lekarima i rdugim pomagačima. Ne pokušavaj da ignorišeš svoja osećanja jer to može negativno da utiče i na mentalno i na fizičko zdravlje.

Čak i ako nisi siguran/na da je tvoj problem ozbiljan, ne ustručavaj se da zatražiš stručnu pomoć . Profesionalac će bolje moći da proceni tvoje stanje i preporuči šta bi mogao/la da učiniš da se osećaš bolje.

Ako vidiš da tvoj prijatelj ili drug iz razreda prolazi kroz teške trenutke, predloži im da razgovaraju sa odraslom osobom kojoj veruju. Uvek pomozi i očekuj da će i oni tebe podržati u tvojim teškim danima.

Ako ti je potrebna podrška, idi na čet u donjem desnom uglu stranice da bi anonimno razgovarao sa psihologom. Na stranici "SOS centar" imaš informacije o drugim brojevima telefona koje možeš da upotrebiš za više saveta.

Pattern
Quote Icon

Kada napravimo pomak u sebi,
promenićemo i ono što je spolja.

Plutarh