Znam, sve ste već čuli…

Znam, sve ste već čuli. Hiljadu saveta i još toliko izgovorenih „samo misli pozitivno”. Sve ih slušate i razumete, ali vam se čini da svi koji govore ne razumeju vas. Znam kako je to, ovako nekako? Tužni ste ili ljuti, a oko vas govore „misli pozitivno”.

19.04.2022.
3 minuta čitanja

Autor: Ivana, 19

Zar stvarno misle da je tako jednostavno? Da se vi ne trudite? Da ne pokušavate da pored svega što vas muči ipak vidite nešto pozitivno? Naravno da se trudite, ali u ovom trenutku ne vidite to nešto pozitivno. Nervozni ste, strah i pritisak vas izjedaju, a govore vam „samo se opusti”. Pa zar ne shvataju da upravo to i želite, ali da nikako nije lako?

Da ni ne zalazim u emocije koje su kompleksnije od tuge i straha, na njih samo zbunjeno odmahnu glavom. Na internetu, u školama, u društvu, svi bi da pričaju o mentalnom zdravlju. Ali čim čuju za neprijatne emocije koje ne nestaju i pored tople kupke, gledanja omiljene serije, vežbanja, joge ili zdrave hrane, više im se tema ne sviđa. Čak ni ne pomisle da su možda oni ti koji narušavaju mentalno zdravlje. Beže od teme, a vama bude još gore. Zar je to što vi osećate čudno? Da li ste vi jedini koji se tako osećate? Zar samo vama ne mogu da pomognu? Znam kako je osećati sve to, znam kako je kad ti se sva ova pitanja motaju po glavi. A da li vi znate kako je posle? Znaćete! Znaćete da je ono nešto pozitivno na početku samo jedna malo manje tamna mrlja koja će prerasti u vašu sreću. Znaćete kako je kada krenete u male, naizgled beznačajne borbe koje vas učine spremnima da iz ljute i zahtevne borbe sa strahovima izađete kao pobednici. Znaćete kako je lepo kada tražite, nađete i dobijete pomoć. Znaćete jer za svakoga ima pomoći, pa naravno i za vas! Da li znate kako je kada vidite koliko ljudi se bori sa vama, uopšte niste sami! Polako, odlučno, sa puno uspona i padova, uz pomoć, koja u bezbroj malih delova dolazi sa svih strana, sve ćete saznati. Pričam vam iz iskustva. Vidim te, čujem te, razumem te! Prošli smo, ili prolazimo, svako svoju borbu, tu jedni pored drugih. Neizmerno jaki i kada gubimo i kad nam nije do borbe.


komentar psihologa

Svima nam se bar ponekad desi da se osećamo kao da nas niko ne razume i da nam nema pomoći. Ali, to samo znači da podršku tražimo na pogrešnoj adresi! Bez obzira na to kroz šta prolaziš, rešenje uvek postoji.

Kada teret emocija postane preveliki za jednu osobu, a problem deluje nepremostivo — odvaži se i potraži pomoć. Dve glave i dodatni par ruku mogu da urade mnogo više zajedno! A ponekad je najveća pomoć imati nekog da te iskreno sasluša i pruži empatiju.

Na narednim linkovima možeš saznati nešto više o ovim važnim temama, a na raspolaganju su ti i naši psiholozi i druge službe, kojima se uvek možeš obratiti kada osetiš potrebu.

Povezani članci

Mentalno zdravlje iz ugla psihoterapeuta

Mentalno zdravlje nije samo odsustvo mentalnih poremećaja, već podrazumeva aktivnu usmerenost na dobrobit i blagostanje pojedinca.

20.02.2024.
Pročitaj

Kako razgovor može da pomogne?

Nekada je veoma teško započeti razgovor o problemu koji nas muči. Plašimo se da nas drugi neće razumeti, da će umanjiti značaj onoga što proživljavamo, da će nas možda osuditi ili čak i odbaciti.

20.02.2024.
Pročitaj

Faktori rizika za samoubistvo

Iako nije uvek jednostavno da se neki od ovih rizika uoči, bitno je da osvestimo da svaki od njih može igrati značajnu ulogu u životima kako naših najbližih, tako i nas samih. Jedno naizgled obično pitanje „Kako si?“ može promeniti čitav niz posledičnih događaja, samo ako se na njega odgovori iskreno.

20.02.2024.
Pročitaj

Komentari

Ostavi komentar

Girl

Hitno ti je
potrebna pomoć?

Pozovi SOS centar Zakaži online savetovanje