© OPENS Srbija/2023/Veličković

Kako razgovor može da pomogne?

Nekada je veoma teško započeti razgovor o problemu koji nas muči. Plašimo se da nas drugi neće razumeti, da će umanjiti značaj onoga što proživljavamo, da će nas možda osuditi ili čak i odbaciti.

20.02.2024.
4 minuta čitanja

Nekada imamo utisak da će nas preplaviti teška osećanja i da nećemo moći da ih zaustavimo ako počnemo skroz otvoreno da pričamo o tome što nas muči. Plašimo se da ćemo tako postati i ostati potpuno ranjivi, da nećemo više moći da funkcionišemo…

Sasvim je prirodna potreba da se zaštitimo! Zato radije ne pokrećemo teme koje su za nas zastrašujuće ili bolne.

Istovremeno, svakome od nas je potrebna mogućnost da istražimo ono kroz šta prolazimo, da bolje čujemo sebe, da bolje razumemo teškoće sa kojima se suočavamo. Za taj proces nam je potrebno neko potpuno sigurno mesto, a često i neka pouzdana, dobronamerna osoba – neko kome verujemo. Nekada je nemoguće da sami sredimo haos koji imamo u glavi, posebno kada nas preplave emocije. Zato je značajan razgovor sa drugom osobom.

Povezivanje sa drugima nam daje mogućnost ogledanja, a vremenom i potpunog samorazumevanja i samoprihvatanja. Isto kao kada gledamo naše lice u ogledalu – nešto nam se na prvi pogled uopšte neće svideti, ali, posle nekog vremena ogledanja, i neophodnu dobronamernost, možemo videti šta i kako možemo da promenimo da bi smo se više sviđali sebi.

Isto se dešava i tokom razgovora sa dobronamernom i prihvatajućom osobom – dobijamo mogućnost da bolje spoznamo sebe i ono kroz šta trenutno prolazimo. Ovi razgovori mogu biti neprijatni, ali su veoma dragoceni – isceljujući.

Spoznaja da neko želi da nas sasluša i da bude tu za nas umanjuje osećaj usamljenosti. Razgovor može da pomogne da dođemo do neophodnih odgovora ili da se bar rasteretimo.

Pronađi odgovarajućeg sagovornika

Ukoliko ga nemamo u svom okruženju, a mnogi ga nažalost nemaju, takvog podržavajućeg sagovornika uvek možemo pronaći u organizacijama koje su namenjene pružanju emocionalne podrške i pomoći. U centru Srce volontiraju obučeni dobronamerni ljudi koji svakodnevno vode upravo ovakve razgovore. Nismo svi isti, ali nam je svima potreban iskren razgovor bez osuđivanja, a pun podrške. 

Centar Srce je organizacija koja se bavi pružanjem emocionalne podrške i prevencijom samoubistva. Svakoga dana od 14h do 23h volonteri vode razgovore putem besplatne telefonske linije (0800 300 303), mejla (vanja@centarsrce.org) i četa (sajt Centar Srce).

Važne informacije

Ukoliko se suočavaš sa bilo kakvim teškim osećanjima, a nemaš kome ili ne znaš kome smeš da se poveriš u svom okruženju, nadam se da Ti je ovaj tekst dao veru ili bar nadu da ima onih koji su zainteresovani, spremni i sposobni da razumeju kroz šta trenutno prolaziš. Nema nikakvog rizika da taj razgovor može dodatno da iskomplikuje tvoj život, jer ne moraš da kažeš ni svoje ime da bi dobio/la vreme i priliku da središ svoje misli i osećanja.

Pored Centra Srce, besplatnu pomoć i emocionalnu podršku možeš dobiti i na ovim brojevima telefona: 0800 309 309 i 0800 001 002. Oni rade tokom celog dana (24 sata) – uvek ih možeš besplatno pozvati.

Postoje i drugi brojevi telefona koje možeš pozvati u različitim terminima. Informacije o njima su dostupne na linku:

Ova pomoć je besplatna, bezbedna po Tebe i imaš mogućnost da ostaneš anoniman/a. Zato, kada se osećaš usamljeno, slobodno nazovi i traži pomoć i podršku.

Na sledećim linkovima možeš naći korisne informacije o traženju pomoći i emocionalne podrške:

Ne plaši se da tražiš podršku.

Povezani članci

Mentalno zdravlje iz ugla psihoterapeuta

Mentalno zdravlje nije samo odsustvo mentalnih poremećaja, već podrazumeva aktivnu usmerenost na dobrobit i blagostanje pojedinca.

20.02.2024.
Pročitaj

Faktori rizika za samoubistvo

Iako nije uvek jednostavno da se neki od ovih rizika uoči, bitno je da osvestimo da svaki od njih može igrati značajnu ulogu u životima kako naših najbližih, tako i nas samih. Jedno naizgled obično pitanje „Kako si?“ može promeniti čitav niz posledičnih događaja, samo ako se na njega odgovori iskreno.

20.02.2024.
Pročitaj

Jedan psihoterapijski sat

Ukoliko razmišljaš o psihoterapiji, verovatno se preispituješ (u smislu da li bi tebi pomogla da se osećaš bolje) i verovatno se pitaš kako to izgleda u praksi. Koliko tačno traje jedan susret, o čemu se priča i slično.

20.02.2024.
Pročitaj

Komentari

Ostavi komentar

Girl

Hitno ti je
potrebna pomoć?

Pozovi SOS centar Zakaži online savetovanje