© UNICEF Srbija/2019/Veličković

Ljubav prema sebi

Kao jedna od starijih vršnjačkih edukatorki u oblasti mentalnog zdravlja, drago mi je da se sada, više nego kada sam ja bila u srednjoj školi, raširila svest i potreba da brinemo o mentalnom zdravlju, jedni o drugima i da budemo u tom procesu tu, jedni za druge, uz puno uvažavanje i razlika i problema svakoga od nas.

05.06.2022.
4 minuta čitanja

Autor: Jasmina Miladinović

Upravo zbog ovog projekta imam priliku da i sada budem okružena mlađima od sebe, pa se kroz njihove priče i primere lako prisećam sebe iz srednjoškolskog perioda, te otuda i ideja o čemu bih pisala.

Dakle, prisećajući se sebe, svog načina razmišljanja u tom periodu, sa ove tačke gledišta mogu da primetim da sam nešto dobro radila iako toga verovatno nisam bila svesna tada. Želela bih da ukažem na jednu jako značajnu stvar za koju verujem da može doprineti zadovoljstvu u velikoj meri i mentalnom blagostanju. 

Ističem da ljubav i briga o sebi i svojim potrebama utiču na kvalitet naših života. Ovde ne govorim o sebičluku ili egocentrizmu, već o tome da, ukoliko postoji samopoštovanje, ono će se odraziti na kvalitet u različitim sferama našeg života. Najpre, ukoliko negujemo osećaj ljubavi prema sebi, to znači da ćemo biti spremni da osluškujemo i zadovoljavamo želje sopstvenog bića, dozvoliti sebi da se glasno smejemo, dozvoliti sebi da budemo i ljuti, tužni, besni, radosni, džangrizavi, umorni, energični, na pravi način. To bi značilo i da poštujemo svoje vreme, obaveze, hobije. 

Tretirajući sebe na određen način, dajemo primer drugima kako se mogu ponašati
prema nama. 

Zadovoljstvo koje proizlazi iz pažnje prema sebi doprineće da budemo bolji za druge jer kada se dobro osećamo, slobodni smo da nasmejemo druge, prisutniji smo za njihove priče, otvoreni smo ka novim iskustvima.
S obzirom na kompleksnost našeg funkcionisanja, evidentna je povezanost ličnog zadovoljstva i načina na koji se ona odražava na nas same, naše odnose i druge ljude jer su sreća i smeh zarazni.

Svako ima prava da brine o sebi i svojim potrebama. Zato, kada druga osoba iskaže svoje potrebe, treba ego staviti po strani i dati joj prostora da ih zadovolji. Treba ponavljati da je u redu poštovati sebe jer to ne isključuje poštovanje drugih, i poštovati svoje vreme, želje, potrebe, osećanja, ali i tuđa. U svemu treba pronaći meru, način da se nešto izrazi, a da ne povredimo druge.

Činjenica je da me je, iako nisam u tom periodu znala sa sigurnošću šta radim, doza dostojanstva i ljubavi prema sebi spasila mnogih toksičnih odnosa, gubljenja vremena na odnose u kojima se osećam loše i kršenje sopstvenih granica koje jasno treba postaviti, i na taj način mi pomogla da sačuvam mentalno blagostanje. Naravno, sve je ovo bio proces, i sazrevanja i obilkovanja, i ukoliko se ti trenutno nalaziš u tom procesu, uvek imaj na umu da ono čemu posvetiš pažnju raste.


komentar psihologa

Jasminina inspirativna priča otvara mnoge izuzetno važne teme. Na sledećim linkovima možeš pronaći više informacija o njima.

Nauči kako da poboljšaš brigu o sebi i svom mentalnom zdravlju:

Saznaj kako da ojačaš svoje samopouzdanje i da se zauzmeš za sebe:

Otkrij kako da se okružiš osobama koje će dodatno podstaći tvoj razvoj i kako da pružiš podršku bliskim osobama:

Povezani članci

Mentalno zdravlje iz ugla psihoterapeuta

Mentalno zdravlje nije samo odsustvo mentalnih poremećaja, već podrazumeva aktivnu usmerenost na dobrobit i blagostanje pojedinca.

20.02.2024.
Pročitaj

Kako razgovor može da pomogne?

Nekada je veoma teško započeti razgovor o problemu koji nas muči. Plašimo se da nas drugi neće razumeti, da će umanjiti značaj onoga što proživljavamo, da će nas možda osuditi ili čak i odbaciti.

20.02.2024.
Pročitaj

Faktori rizika za samoubistvo

Iako nije uvek jednostavno da se neki od ovih rizika uoči, bitno je da osvestimo da svaki od njih može igrati značajnu ulogu u životima kako naših najbližih, tako i nas samih. Jedno naizgled obično pitanje „Kako si?“ može promeniti čitav niz posledičnih događaja, samo ako se na njega odgovori iskreno.

20.02.2024.
Pročitaj

Komentari

Ostavi komentar

Girl

Hitno ti je
potrebna pomoć?

Pozovi SOS centar Zakaži online savetovanje