© OPENS Srbija/2022/Veličković

Kako da pomognem sebi, umirim se i vratim doživljaj samokontrole?

Svima nam se može desiti da se ponašamo na određeni način, onako kako nam ne prija. Nekada, (na primer, kod prevelike anksioznosti, napada panike ili napada besa) imamo doživljaj da uopšte nemamo kontrolu nad sopstvenim reakcijama.

20.02.2024.
4 minuta čitanja

Da bismo mogli sebi da vratimo doživljaj kontrole, prvi korak je da se fokusiramo na ono što se dešava sada i ovde. Šta to znači?

To je sasvim u redu, ukoliko možemo lako da se vratimo u sadašnjost i napravimo razliku između onog što je stvarno i onog što je samo u našim mislima. Kada smo u mislima, možemo da doživimo i nešto što nije realno.

Na primer: zamisli da držiš limun i sečeš ga na kriške. Uzimaš tu jednu krišku, stavljaš u usta i počinješ da je sisaš. Šta se dešava u ustima? Da li je ukus kao da stvarno sisaš krišku limuna? A da li je stvarno sisaš? Mozak nekada ne pravi razliku između onoga što zamišljamo i onoga što se stvarno dešava. Srećom, mi nismo naše misli – mi smo oni koji misle.

Ok, ali kako da pomognem sebi?

Ukoliko si anksiozan/a, imaš previše misli i doživljaj da nemaš kontrolu nad njima, da ne možeš ni da ih usporiš, a ne nešto drugo – zapitaj se da li si u sadašnjosti? Ili su tvoje misli fokusirane više na budućnost ili prošlost? Da bi se vratio/la u sada i ovde, može ti pomoći to što ćeš se fokusirati na svoje disanje ili na svoja čula.

  1. Svesno disanje – 2 2 4
    Udahneš i brojiš do dva, zadržiš vazduh i brojiš do dva, izdišeš i brojiš do četiri. Ponovi par puta. Važno je da se stomak pomera, jer to znači da duboko dišeš. Tako šaljemo signal svom telu da smo sigurni i da je okej biti tu.
  2. Čula
    Pogledaj oko sebe, nađi jednu stvar koju vidiš, jednu koju čuješ, jednu koju možeš da dodirneš, jednu koju osetiš u ustima (ukus) i jednu koju možeš da namirišeš. Kako je sada u tvojoj glavi? Kako je u tvom telu?

Da bi se vratio/la u sada i ovde, može da ti pomogne nešto što već radiš i koristiš, samo je potrebno da osvestiš i kreneš svesno to da radiš. Što češće, to bolje. Zašto što češće? Jer živimo godinama na jedan način, sa istim mislima, uverenjima, obrascima… Treba nam neko vreme da naučimo novo ponašanje.

Na primer, ako peremo zube desnom rukom, kada bismo danas uzeli da ih peremo levom, ne bismo baš umeli. Ako bismo za 3 meseca ponovo pokušali levom, bilo bi isto kao da prvi put to pokušavamo – ne baš uspešno. Ali kada bismo naredna 3 meseca prali levom rukom zube svaki dan, verovatno bismo za 3 meseca prali jednako dobro kao desnom…

Ukoliko ne umeš sam/a, previše je, teško je… Skroz je u redu da potražiš pomoć. Uvek je lakše uz nekog dobronamernog ko može stručno da te vodi.

Važne informacije

Ukoliko se suočavaš sa bilo kakvim teškim osećanjima, a nemaš kome da se poveriš u svom okruženju, bitno je da se setiš da uvek ima onih koji su zainteresovani, spremni i sposobni da razumeju kroz šta trenutno prolaziš. Ne moraš da kažeš ni svoje ime da bi dobio/la vreme i priliku da središ svoje misli i osećanja.

Informacije o brojevima telefona preko kojih možeš anonimno (bez predstavljanja) dobiti besplatnu pomoć su dostupne na linku:

Na sledećim linkovima možeš naći korisne informacije o traženju pomoći i emocionalne podrške:

Povezani članci

Mentalno zdravlje iz ugla psihoterapeuta

Mentalno zdravlje nije samo odsustvo mentalnih poremećaja, već podrazumeva aktivnu usmerenost na dobrobit i blagostanje pojedinca.

20.02.2024.
Pročitaj

Kako razgovor može da pomogne?

Nekada je veoma teško započeti razgovor o problemu koji nas muči. Plašimo se da nas drugi neće razumeti, da će umanjiti značaj onoga što proživljavamo, da će nas možda osuditi ili čak i odbaciti.

20.02.2024.
Pročitaj

Faktori rizika za samoubistvo

Iako nije uvek jednostavno da se neki od ovih rizika uoči, bitno je da osvestimo da svaki od njih može igrati značajnu ulogu u životima kako naših najbližih, tako i nas samih. Jedno naizgled obično pitanje „Kako si?“ može promeniti čitav niz posledičnih događaja, samo ako se na njega odgovori iskreno.

20.02.2024.
Pročitaj

Komentari

Ostavi komentar

Girl

Hitno ti je
potrebna pomoć?

Pozovi SOS centar Zakaži online savetovanje