© UNICEF Srbija/2021/Veličković

Moje viđenje rešavanja problema

Svaki problem svakoj osobi izgleda drugačije i svakome je njegov problem najveći i najteži, svako ima svoje rešenje za koje misli da je najbolje, zato i jeste sve okej.

05.06.2022.
3 minuta čitanja

Autor: Nemanja Suknjaja

Svaki čovek je u svom životu doživeo makar jednu tešku situaciju, bilo da je to gubitak bliske osobe, gubitak posla, nekog predmeta za koji je vezan, svađa, saobraćajna nezgoda ili bilo šta drugo, pa tako i ja.

U životu se mora sve proći, ja sam i sam prošao neke od stvari koje sam nabrojao, a i neke koje nisam. Uvek kada sam naišao na neki problem u svom životu, trudio sam se da nađem najoptimalnije rešenje, a ukoliko nisam mogao sam da se „iščupam” iz problema, zatražio bih pomoć od svojih najbližih. Iz tog razloga mislim da je veoma bitno da imamo barem jednu osobu koja će biti uvek tu za nas.

Ono najvažnije što sam uvek držao u glavi jeste da ne postoji problem bez rešenja, što savetujem i vama. Samo je na nama koliko smo uporni da pronađemo izlaz iz neke situacije. Mada, naravno, postoje problemi za koje moramo sačekati određeno vreme kako bismo bili u mogućnosti da ih rešavamo. Konkretno, ja kada mi je u rešavanju nekog problema potrebno vreme za sebe kako bih skrenuo misli ili razmislio o svemu, otići ću na trening, bazen ili na neko druženje. Svakom čoveku je potrebno vreme za sebe gde će izbaciti negativnu energiju kako bi mogao nastaviti pozitivno da gleda na dešavanja koja ga sustižu. Svakako je u redu malo „odmoriti mozak” kako bismo došli do boljeg rešenja ili kako bismo jednostavno nastavili normalno funkcionisati, ali nikako se ne sme bežati od problema, ma kakav on bio, moramo se suočiti sa njim jer smo jedino tako u plusu.

Na kraju bih želeo naglasiti da ukoliko osobu neki problem duboko ometa i ako nije moguće problem rešiti sam ili uz pomoć neke osobe iz našeg okruženja, treba biti slobodan i obratiti se stručnom licu koje nam može pružiti pomoć ili barem savet koji će biti od koristi.


komentar psihologa

Nikola skreće pažnju na veoma važne teme — temu upornosti, ali i pravilne brige o sebi kada je u pitanju rešavanje problema. Na sledećim linkovima možeš otkriti neke korisne načine za prevazilaženje najrazličitijih životnih situacija, a uvek su ti na raspolaganju i naši psiholozi putem chat-a, i druge službe kojima se možeš obratiti za podršku.

Povezani članci

Šta je emocionalna nedostupnost?

Emocionalna nedostupnost podrazumeva stanje u kom osoba nije spremna ili ne može/ ne ume da izrazi svoje emicije i da se emocionalno poveže sa drugom osobom. Ovo stanje primarno ima zaštitnu funkciju (osoba ne dolazi u kontakt sa sopstvenom ranjivošću) ali istovremeno onemogućava uspostavljanje i razvoj bliskosti – potpuno emocionalno povezivanje sa drugom osobom.

20.02.2024.
Pročitaj

Postavljanje granica

Život postaje izuzetno iscrpljujući kada tuđe potrebe stalno stavljamo ispred svojih. Zato je važno pitanje: Kako da prestanem da udovoljavam drugima i da stavim sebe na prvo mesto?

20.02.2024.
Pročitaj

Kako ispuniti sopstvene ciljeve?

Jasni i realno dostižni ciljevi nam daju motivaciju, daju nam snagu da se angažujemo da bismo nešto postigli.

20.02.2024.
Pročitaj

Komentari

Ostavi komentar

Girl

Hitno ti je
potrebna pomoć?

Pozovi SOS centar Zakaži online savetovanje