© UNICEF Srbija/2019/Veličković

Strah od neuspeha

Strah od neuspeha može se javiti bilo gde — u školi, vanškolskim aktivnostima, poslu, i svuda gde postoji mogućnost da napravimo neku grešku ili ne ostvarimo željeni rezultat.

12.04.2022.
3 minuta čitanja

Autor: Anonimno

Iako možda nekad mislimo da ovakav strah može delovati motivišuće, njegov efekat je najčešće suprotan jer nam dodatni pritisak koji ga prati može značajno otežati rad na ostvarenju naših ciljeva.

U nastavku se nalazi iskustvo jedne tvoje vršnjakinje sa ovom vrstom straha.

Ne smeš da propustiš nijedan trening. Danas ideš u školu engleskog. Moraš da ispoštuješ rok za sve projekte za koje si se prijavila. Ne smeš da zapostaviš društvo. Čas vožnje je obavezan, potrebna ti je dozvola. Uspeh u školi je na prvom mestu. Ubaci neku dodatnu aktivnost u raspored. To što radiš nije dovoljno dobro…

Ovo su samo neke od rečenica koje bih sebi ponavljala kao mantru. 

Kada bi primetili da sam opterećena, rekli bi mi da odaberem prioritete. Nisam mogla. Sve obaveze bile su moji prioriteti. Ako ne uspem, to znači da nisam dovoljno dobra. Ako ne uspem, neću biti zadovoljna sobom. Ako ne uspem, neko ko ove obaveze može da uklopi u svoj raspored bolje od mene još jednom će dokazati da nisam dovoljno vredna. Ja moram da uspem. Bila sam preplavljena strahom od neuspeha, dozvolila sam mu da me kontroliše. Bila sam umorna, ali sam morala da uspem. I dalje moram, samo što sada poznajem granice.

Tada dodatno otežavajuća bila je činjenica da, i kada bih pokušala da sa nekim podelim svoja razmišljanja ili da nekome pomognem da reši sopstveni problem na osnovu svog ličnog iskustva, naišla bih na odbijanje. „Ali tvoj život je sjajan i baš zbog toga ne znaš ti kako je meni”, govorili bi mi. To bi me dodatno poljuljalo, teralo bi me da mislim da mi nije dozvoljeno da se osećam loše jer je moj život divan, pa ja samim tim nemam pravo na tako nešto. 

Navodno, moji problemi nisu bili „pravi” problemi u očima drugih. Volela bih i dan-danas da upoznam to merilo za određivanje društveno prihvatljivih problema. Volela bih da sam u tom trenutku znala da ne moram da imam fizički opipljiv problem da bih imala pravo da se ne osećam dobro sve vreme umesto što sam se povlačila u sebe. Volela bih da od sebe nisam zahtevala previše i da sam znala da je u redu da stanem kada se osetim preplavljeno. Volela bih da sam znala da ću se osloboditi tupog bola u grudima, da sam znala da će osećaj unutrašnje praznine nestati. Volela bih da sam znala da će sve biti u redu, da ću ja biti u redu.


komentar psihologa

Ukoliko se i ti osećaš slično kao ova tvoja vršnjakinja, važno je da znaš da nisi sam/a — strah od neuspeha često prati ono što radimo, ali dobra vest je da nije nesavladiv!

Na ovim linkovima možeš pronaći neke korisne savete, a tu su i naši psiholozi, kojima se možeš obratiti putem chat-a.

Povezani članci

Ne odlaži obaveze ili zašto je prokrastinacija loša po nas

Svi mi bar ponekad sebi kažemo da ćemo malo kasnije da obavimo neki zadatak koji nam nije baš omiljen i umesto toga se posvetimo nečemu u čemu više uživamo. Iako je to ponekad u redu, na duže staze nam ipak može doneti više štete nego koristi.

04.05.2022.
Pročitaj

Pekar, lekar, apotekar: kako da odabereš pravu karijeru?

Da se razumemo - nije uvek lako donositi odluke. Nije jednostavno odlučiti ni šta ćemo sutra da doručkujemo, a kamoli šta ćemo da studiramo, odnosno čime ćemo da se bavimo u budućnosti. Iako, nažalost, ne postoji recept za sigurno izbegavanje pogrešnih odluka, ipak postoji način da ti proces odlučivanja bude lakši.

22.10.2021.
Pročitaj

Pažnja, pažnja! Kako da ti misli ne lete na sve strane

Da li ti se ponekad čini da ti misli lete na sve strane? Da li nekad imaš doživljaj da imaš toliko energije da možeš da pretrčiš ceo maraton? Ili da, ma koliko se trudio/la, nikako ne možeš da se usredsrediš? Mnogima se to dešava. I ne brini, koliko god delovalo strašno, postoji rešenje.

21.10.2021.
Pročitaj

Komentari

Ostavi komentar

Girl

Hitno ti je
potrebna pomoć?

Pozovi SOS centar Zakaži online savetovanje