© OPENS/2017/Veličković

Roditelji nisu neprijatelji: kako premostiti generacijski jaz?

Sasvim je razumljivo da se ne slažeš baš uvek sa roditeljima u tvojim godinama. Ponekad ti se može činiti da nisu u stanju da te razumeju a ponekad da to ni ne žele. Šta god da je u pitanju, postoji način da probaš da poboljšaš komunikaciju sa njima i da im ukažeš na to kako mogu da ti pomognu kada ti je njihova pomoć potrebna.

13.04.2022.
5 minuta čitanja

Roditelji igraju jednu od ključnih uloga tokom skoro celog našeg života. Obično je ta uloga pozitivna, jer nam znači njihova podrška, ljubav i odobravanje, ali neretko može doći i do različitih vrsta sukoba i razmimoilaženja, koji nas mogu značajno udaljiti od njih ili čak dovesti do toga da mislimo da nam oni samo otežavaju već postojeće probleme. Bilo kako bilo, uvek je korisno da barem pokušamo da popravimo svoj odnos sa njima, jer nam njihova pažnja i podrška mogu mnogo toga da olakšaju kada su usmerene u pravom pravcu.

Uzroci problema

Razni problemi mogu dovesti do toga da tvoj odnos sa roditeljima ne bude onakav kakav bi želeo/la. Ovo su neki od njih:

Roditelji me ne razumeju

Dešava se da su roditelji nekad toliko zaokupljeni sopstvenim problemima i stavovima, da jednostavno zaborave da se sa druge strane nalazi jedna mlada osoba koja možda ima sasvim drugačije želje i potrebe. Moguće je da ne shvataju da ti je potrebna veća nezavisnost i privatnost, da ti smeta što se prema tebi još uvek ophode kao prema malom detetu, da te dodatno pritiskaju kada su u pitanju ocene, budućnost, stil oblačenja, društvo u kojem se krećeš…

Roditelji često burno reaguju

Iz raznih ličnih razloga, tvoji roditelji možda nisu naučili da na odgovarajući način upravljaju sopstvenim osećanjima. U tom slučaju te njihova reakcija, sasvim opravdano, može plašiti ili iritirati, što pak može dovesti do toga da izbegavaš razgovor sa njima, ili da se, s druge strane, češće upuštaš u burne rasprave koje te mogu iscrpeti i eventualno obeshrabriti. 

Roditelji nisu u dobrim međusobnim odnosima

Ako se tvoji roditelji često svađaju ili čak ne razgovaraju ili ne žive više zajedno, može ti biti teško da prikupiš dovoljno smelosti ili da ugrabiš pogodan trenutak da im se obratiš u vezi sa nekim svojim problemom. Može se desiti i da te na neki način uvlače u svoje međusobne svađe, očekujući da se staviš na njihovu stranu,  te imaš utisak da se nalaziš „između dve vatre“ i osećaš se neprijatno.

Roditelji su prezauzeti

Često roditelji rade predugo, iz želje da ti priušte što više. To ih iscrpljuje i ne ostavlja mnogo vremena koje možete da provodite zajedno. Mada im to nije namera, ovo može dovesti do toga da se osećaš zapostavljeno, tužno, ljuto i sl.

© UNICEF Srbija

Šta mogu da uradim?

Važno je da znaš da tvoji roditelji najčešće ne rade namerno ono što ti smeta i da ti uglavnom žele samo dobro. Zato će u većini slučajeva dati sve od sebe da pokušaju da te razumeju, ako im priđeš na pravi način. 

U nastavku ćeš pronaći nekoliko saveta kako da lakše izađeš na kraj sa njima i da se izboriš za to da saslušaju i tvoje mišljenje.

Nauči kako da se zauzmeš za sebe

Produbljivanjem rasprave, vikanjem, vređanjem, okrivljavanjem i sl. nećeš mnogo postići. Umesto toga, odaberi pogodan trenutak za razgovor, kada se svi malo „ohladite“, i pokušaj da svoje mišljenje izneseš na nešto pažljiviji način, tako što ćeš jasno objasniti šta ti smeta, kako se tada osećaš i šta oni mogu da urade da se ti osećaš bolje u drugim sličnim situacijama. Može ti biti od pomoći i da  prethodno napišeš na papir šta želiš da kažeš, kako bi se osetio/la sigurnije tokom razgovora i kako ne bi izostavio/la nešto što ti je važno.

Vodi računa o svojim potrebama

Kada drugi ne poštuju naše potrebe, veoma je važno da ih i mi sami ne zapostavimo. Sukobi, teški razgovori, nerazumevanje i sva osećanja koja ih prate mogu značajno da ti „isprazne baterije“. Zato je bitno da povedeš više računa o sebi, tako što ćeš dovoljno spavati, hraniti se zdravo, kretati se, ali i družiti sa prijateljima i raditi druge stvari koje te ispunjavaju (baviti se svojim hobijem i sl.). Sve to ti može pomoći da se oraspoložiš i prikupiš dovoljno energije da nastaviš izazovne „pregovore“ ili bar da lakše podneseš sve neprijatnosti koje proživljavaš. 

Potraži(te) pomoć

Ako primetiš da tvoji roditelji nikako ne uspevaju da te razumeju ili da se prečesto svađate oko istih stvari, možda vam je potreban neko neutralan. Postoje razna stručna lica (psihoterapeuti, psihijatri i sl.) koja vam mogu pomoći da poboljšate međusobnu komunikaciju i da prevaziđete različite vrste prepreka u njoj. Ako tvoji roditelji ne deluju zainteresovano za takvu „avanturu“, uvek možeš i sam/a da potražiš dodatnu podršku stručnog lica i da sa njim podeliš sve što te muči, bez straha od osude. 

Važno!

Obavezno potraži pomoć ako primetiš da se neki član tvoje porodice ponaša nasilno, da ugrožava tvoju bezbednost i/ili bezbednost drugih ukućana, ili te na neki drugi način uznemirava. Možeš da se obratiš nekom drugom članu porodice kom dovoljno veruješ, prijatelju, nastavniku, treneru, ili psihologu, odnosno psihijatru. Postoje i službe i brojevi telefona namenjeni hitnim slučajevima, koje možeš pozvati u svako doba dana.

Povezani članci

Šta je emocionalna nedostupnost?

Emocionalna nedostupnost podrazumeva stanje u kom osoba nije spremna ili ne može/ ne ume da izrazi svoje emicije i da se emocionalno poveže sa drugom osobom. Ovo stanje primarno ima zaštitnu funkciju (osoba ne dolazi u kontakt sa sopstvenom ranjivošću) ali istovremeno onemogućava uspostavljanje i razvoj bliskosti – potpuno emocionalno povezivanje sa drugom osobom.

20.02.2024.
Pročitaj

Postavljanje granica

Život postaje izuzetno iscrpljujući kada tuđe potrebe stalno stavljamo ispred svojih. Zato je važno pitanje: Kako da prestanem da udovoljavam drugima i da stavim sebe na prvo mesto?

20.02.2024.
Pročitaj

Kako ispuniti sopstvene ciljeve?

Jasni i realno dostižni ciljevi nam daju motivaciju, daju nam snagu da se angažujemo da bismo nešto postigli.

20.02.2024.
Pročitaj

Komentari

Ostavi komentar

Girl

Hitno ti je
potrebna pomoć?

Pozovi SOS centar Zakaži online savetovanje