© OPENS Srbija/Veličković

Put do bolje komunikacije posut je razumevanjem

Adolescentno doba, za koje se obično smatra da počinje od 12. godine, a završava se u 25. godini života, može biti izuzetno izazovno kako za mlade i njihove roditelje, tako i za sve one u njihovoj neposrednoj blizini, uključujući i Vas. Bilo da ste neko ko je zadužen za prenošenje znanja mladima ili za pružanje podrške, korisno je da ovladate efikasnijim načinima za komunikaciju sa ovom „zahtevnom” grupom.

08.05.2022.
5 minuta čitanja

Zašto je način na koji komuniciram sa mladom osobom toliko važan?

Promene u organizmu mlade osobe nisu ograničene samo na one vidljive spolja, već se u podjednakoj, ako ne i većoj, meri dešavaju i u mozgu, u vidu povećanog lučenja različitih hormona i stvaranja novih veza između nervnih ćelija u oblastima mozga zaduženim za regulisanje emocija i ponašanja, racionalno razmišljanje i donošenje odluka. S jedne strane to omogućava mladima da lakše upijaju nova saznanja i veštine iz svoje sredine, ali ih sa druge strane čini osetljivijima na razvoj različitih problema na planu mentalnog zdravlja, i u praktičnim segmentima života. Stoga je kvalitetna komunikacija sa značajnim odraslim osobama izuzetno važna kako bi oni mogli da dobiju potrebno preusmerenje i kako bi se na taj način predupredile potencijalne štetne posledice, kada su u pitanju važne životne odluke, kvalitet odnosa sa drugim ljudima, i formiranje ličnog identiteta uopšte. Sem toga, dobra komunikacija sa odraslima omogućava mladima da se osete sigurnije, i da znaju da uvek imaju kome da se obrate ukoliko im zatreba pomoć.

© UNICEF Srbija/2017/Veličković

Kako mogu da poboljšam svoju komunikaciju sa mladom osobom?

U nastavku možete pronaći nekoliko saveta kako da na najbolji mogući način iskoristite priliku koju imate za komunikaciju sa mladom osobom:

  1. Povećajte svoju budnost –Iako vreme koje provodite sa mladom osobom verovatno nije podjednako dugo kao vreme koje je na raspolaganju njihovim roditeljima, i dalje imate dobru priliku da uočite značajne promene u ponašanju i ispoljenim emotivnim stanjima mlade osobe. Pažljivo posmatrajte, i, iako nije nužno da na sve što vidite odreagujete, zatražite od njih dodatne informacije ukoliko Vas ono što vidite brine. Rana prevencija problema počinje blagovremenim uočavanjem znakova da on može nastati.
  2. Birajte vreme i mesto – Nije svaka situacija pogodna za razgovor sa mladom osobom, naročito kada su u pitanju osetljive teme, poput njihovog ponašanja, važnih odluka i osećanja. Za poverljiv razgovor najbolje je da budete sami na nekom bezbednom i za mladu osobu ugodnom mestu, kako njeni vršnjaci ne bi to mogli da iskoriste kao povod za diskriminisanje, ruganje ili neki drugi vid nasilja. 
  3. Načuljite uši i otvorite um – Slušanje je prvi korak ka zadobijanju pažnje mlade osobe. Važno je da mlada osoba shvati da Vas zaista zanima to što Vam govori, i da nemate nameru da je osuđujete zbog toga. Čak iako se ne slažete u potpunosti sa onim što iznosi, pokušajte da joj to ne stavite do znanja odmah, već se potrudite da razumete njenu stranu, i da u skladu sa tim dodate svoje sugestije. Direktno suprotstavljanje samo će imati kontraefekat, i verovatno navesti mladu osobu na zaključak da je ni Vi ne možete adekvatno shvatiti. 
  4. Tretirajte ih kao sebi ravne – Bez obzira na Vašu ulogu u njihovom životu, komunikacija će biti  značajno bolja ukoliko ne budete stalno isticali razliku u godinama, njihov nedostatak iskustva u poređenju s Vašim i položaj u kom se nalaze. Uvažite njihove stavove, uverenja, osećanja i probleme kao da se sa druge strane nalazi druga odrasla osoba.
  5. Obratite pažnju na neverbalnu komunikaciju – Mladi ljudi upijaju sve, uključujući i sitne gestove i grimase kojih možda niste svesni. Vodite računa da Vaša neverbalna komunikacija (tj. „govor tela”) odaje utisak topline, razumevanja i podrške kako mladima ne biste delovali preteće i ugrožavajuće, i kako bi u Vašem prisustvu mogli da se osete sigurno. To možete postići redovnim klimanjem glavom, bez skretanja pogleda i uz blagi osmeh.
  6. Ne umanjujte značaj problema – Oduprite se instinktu da okarakterišete probleme mladih kao trivijalne, prolazne i lako rešive. Ne zaboravite da oni još uvek razvijaju svoje veštine, te da ono što ih muči za njih zaista može delovati nepremostivo. Iskažite jasno razumevanje za ono kroz šta prolaze, a od koristi može biti da podelite i sopstveno slično iskustvo. 
  7. Pitajte –Otvoreno ispitajte kakvu vrstu pomoći ili reakcije nastoje da dobiju od Vas i potrudite se da im to i pružite. Ukoliko ono što im je potrebno nadilazi Vaše sposobnosti, pomozite im da pronađu i stupe u kontakt sa osobom koja im to može obezbediti.
  8. Podstaknite kreativnost –Jedna od važnih veština koja mladima može znatno olakšati život i podstaći samopouzdanje jeste kreativnost u situaciji rešavanja problema. Umesto da joj odmah „servirate” gotovo rešenje, podstaknite mladu osobu u toku razgovora da do njega sama dođe, dajući joj samo pojedine smernice kako biste je naveli do cilja ukoliko je to potrebno. 
  9. Osigurajte poverenje –Mladim osobama je važno da znaju da mogu da imaju poverenja u Vas. Zato izbegavajte da ono što sa Vama podele širite dalje (sa drugim kolegama, roditeljima, njihovim vršnjacima itd.) bez njihovog znanja (sem ukoliko se u neposrednoj životnoj opasnosti ne nalaze oni ili neko drugi).
  10. Zahvalite im se na razgovoru. Mladima često može predstavljati poseban izazov da sa nekim odraslim otvoreno razgovaraju. Zato je važno pohvaliti ili na neki drugi način nagraditi njihov napor da se na takav čin odvaže. To ne mora biti ništa komplikovano — dovoljno je da istaknete da zaista cenite to što su sa Vama podelili određene pojedinosti iz svog života, i da se nadate da ćete nastaviti da kvalitetno komunicirate i u budućnosti.

Povezani članci

Mlade LGBT osobe i okruženje

Značajan izvor izazova sa kojima se mlade LGBT osobe suočavaju potiče iz sredine koja ih okružuje (Rieks, 2007). Stoga je izuzetno važno uzeti u obzir uticaj konteksta u kojem se mlade LGBT osobe nalaze na njihovo mentalno zdravlje. U nastavku su opisani neki od načina na koje okruženje oblikuje iskustvo pripadnika ove populacije.

14.09.2022.
Pročitaj

Mlade LGBT osobe i mentalno zdravlje

Veliki broj LGBT mladih reaguju dobro na različitost i uspevaju da razviju pozitivne strategije za suočavanje sa stresom, koje im koriste i kasnije u životu. Sa druge strane, činjenica je da se njihov razvoj odlikuje specifičnostima i velikim brojem izazova, kao i da mnoge mlade LGBT osobe pate zbog specifičnog i hroničnog stresa koji je povezan sa fazom razvoja i...

14.09.2022.
Pročitaj

Promene u toku školovanja i njihov uticaj na mlade

Kako je škola sredina u kojoj mladi provode najveći deo svog vremena, sasvim je prirodno što veoma često bilo kakva promena u ovoj oblasti njihovog života može predstavljati u izvesnoj meri izazov po njihovo mentalno zdravlje, odnosno okidač za druge probleme povezane sa njim. Pa ipak, kao i u slučaju bilo koje druge promene, i ovde su mladima na raspolaganju...

07.05.2022.
Pročitaj

Komentari

Ostavi komentar

Girl

Hitno ti je
potrebna pomoć?

Pozovi SOS centar Zakaži online savetovanje