© OPENS/2018/Veličković

Problemi u vezi i kako ih prevazići: kratak vodič za zdraviji odnos

U životu često ne teče samo „med i mleko“ ni onda kada si u vezi. Ipak, koji god da je problem u pitanju, rešenje uvek može biti na dohvat ruke.

28.04.2022.
5 minuta čitanja

Obično se smatra da je sa vezom sve u redu ako se obe strane osećaju ispunjeno i ako se međusobno poštuju. Međutim, ako se u bilo kom trenutku osetiš ugroženo ili primetiš da tvoj partner uglavnom ne uvažava tvoje želje i potrebe (ili obrnuto), možda je vreme da preispitaš kuda vodi taj odnos. Ovo su neki od „signala“:

 • Dečko/devojka ne poštuje moje granice
  Ako te dečko ili devojka zove češće nego što ti prija, proverava šta imaš na telefonu protiv tvoje volje, ako osećaš da te guši jer želi da zna svaki tvoj korak ili te pak primorava da radiš nešto na šta nisi spreman/a, moguće je da ti takva veza više šteti nego koristi i da je vreme da nešto preduzmeš.
 • Osećam se zanemareno
  U redu je da ne provodite svaki slobodni trenutak zajedno, ali ako primetiš da dečko/devojka prečesto zapostavlja tebe i tvoje potrebe, ne bi bilo loše da pokušate da rešite taj problem ako možete.
 • Dečko/devojka se prema meni ne ophodi kako bi trebalo
  Varanje, vređanje, prebacivanje krivice i drugi oblici psihičkog i fizičkog nasilja svakako su znak da je vreme da nešto preduzmeš i izađeš iz takve veze.
 • Ne mogu normalno da razgovaram sa dečkom/devojkom
  Povremene rasprave su sasvim normalne, ali ako su vaše svađe isuviše česte ili su veoma burne i iscrpljujuće ili imaš osećaj da partner ni ne pokušava da te sasluša, možda je vreme da ispitaš vredi li ostajati u takvoj vezi.
 • Nije mi stalo
  Ako, pak, primetiš da nije problem u partneru, već u tvom stavu i/ili ponašanju (npr. ne ophodiš se lepo prema njemu, zanemaruješ ga, prelaziš preko njegovih granica i sl.), svakako bi trebalo da se preispitaš da li treba da ostaješ u vezi u kojoj on ispašta, ali i da razmisliš šta te navodi na takvo ponašanje i da pokušaš da otkloniš njegove uzroke u budućnosti (npr. uz pomoć stručnog lica).
© OPENS/2020/Veličković

Šta mogu da uradim?

Ma koliko ti bezizlazno delovala situacija u kojoj se nalaziš, uvek možeš iz nje izaći i na to imaš puno pravo. U slučaju da se ne osećaš spremno da naglo okončaš vezu, postoje neke stvari koje možeš da uradiš pre nego što se konačno odlučiš na taj korak:

Promeni pristup

Možda način na koji ulaziš u rasprave nije baš najbolji, a možda se ne zauzimaš za sebe na dovoljno dobar način. Šta god da je u pitanju, razmisli o tome šta bi još mogao/la da pokušaš da uradiš kako bi tvoj partner bolje čuo šta misliš i osećaš.

Obrati se drugim bliskim osobama

Često se dešava da u vezi zapostavimo prijatelje i/ili porodicu, a upravo oni mogu da budu važan resurs u rešavanju različitih  problema u vezi. Pozovi bliskog prijatelja (ili grupu njih) i popričajte o problemu. Njihov sud ti može pomoći da bolje sagledaš situaciju. U tome značajno može da ti pomogne i porodica.

Posveti se sebi

I sada je bitno da brineš o sebi, kao i kada nisi u vezi. Trudi se da zadovoljiš svoje potrebe za snom, uravnoteženom ishranom i kretanjem, ali i za zabavom, druženjem i sopstvenim razvojem. Možeš, na primer, da posvetiš više vremena svom hobiju ili čak da usvojiš nove veštine (npr. kreneš da se baviš novim sportom). Kada pokloniš sebi dovoljno pažnje, umećeš jasnije da odrediš i šta ti u vezi prija a šta ne.

Ne plaši se da budeš sam/a

Ako je jedino što te zadržava u vezi u kojoj nisi srećan/na to što ne želiš da ponovo budeš sam/a, razmisli zašto te to toliko užasava. Raskidi jesu teški, ali posle njih ne mora nužno da sledi loš period. Štaviše, možda baš zablistaš kada otkloniš svu negativnost koja te opterećuje u vezi! Možda ti saveti navedeni za period bez dečka/devojke pomognu da dobiješ ideje kako da što prijatnije provodiš vreme.

Potraži pomoć

Nije sramota obratiti se za pomoć i nekom stručnijem (npr. psihologu). Odnosi sa ljudima, naročito bliski odnosi poput veza, mogu kod nas da izazovu brojna osećanja sa kojima ne umemo uvek sami da izađemo na kraj. I to je sasvim u redu. Iskoristi loš trenutak u vezi da bolje upoznaš sebe i svoje reakcije, što će ti sigurno značiti i u mnogim drugim odnosima i situacijama u životu. Sem toga, možeš da potražiš pomoć i zajedno sa svojim partnerom – ponekad treće lice koje je posebno obučeno za to može da vam pomogne da uspešnije savladate prepreke koje su se isprečile između vas. 

Povezani članci

Šta je emocionalna nedostupnost?

Emocionalna nedostupnost podrazumeva stanje u kom osoba nije spremna ili ne može/ ne ume da izrazi svoje emicije i da se emocionalno poveže sa drugom osobom. Ovo stanje primarno ima zaštitnu funkciju (osoba ne dolazi u kontakt sa sopstvenom ranjivošću) ali istovremeno onemogućava uspostavljanje i razvoj bliskosti – potpuno emocionalno povezivanje sa drugom osobom.

20.02.2024.
Pročitaj

Postavljanje granica

Život postaje izuzetno iscrpljujući kada tuđe potrebe stalno stavljamo ispred svojih. Zato je važno pitanje: Kako da prestanem da udovoljavam drugima i da stavim sebe na prvo mesto?

20.02.2024.
Pročitaj

Kako ispuniti sopstvene ciljeve?

Jasni i realno dostižni ciljevi nam daju motivaciju, daju nam snagu da se angažujemo da bismo nešto postigli.

20.02.2024.
Pročitaj

Komentari

Ostavi komentar

Girl

Hitno ti je
potrebna pomoć?

Pozovi SOS centar Zakaži online savetovanje