Dugo sam pokušavao da se uklopim u društvo

Dugo sam pokušavao da se uklopim u društvo. Oduvek sam imao drugačije hobije od svojih školskih vršknjaka, drugačiji stil oblačenja.

15.02.2022.
3 minuta čitanja

Autor: Radovan Prodanović

Zbog svega toga sam postao predmet ismevanja. Pokušavao sam da se uklopim i promenim jer sam mislio da je očigledno problem u meni, tako da nisam ispoljavao svoj stil oblačenja, ali nije bilo dovoljno jer su me još uvek interesovali drugačiji hobiji, knjige umesto igara i fudbala, strana muzika, ex-yu i rok umesto narodnjaka i naših estradnih pevača…

Tokom tog perioda jako sam se povukao u sebe, odbacivao sam ljude, bilo mi je teško da se sprijateljim sa ljudima, izgubio sam na neki način i poverenje u ostale. Tada sam naučio da se isključim (da radim stvari mehanički i ne primećujem nista oko sebe). Tako sam se ponašao oko 3–4 godine dok mi nije prišla moja sadašnja drugarica. Ona me je uhvatila za ramena, protresla i probudila iz tog monotonog ponašanja. Kako sam počeo da se družim sa njom, tako sam vratio deo sebe i s vremenom sam se i oslobodio, skroz osvestio i pustio ljude nazad u život.

Još uvek umem da se kad-tad isključim, što uopšte nije loša stvar — naučio sam kako da me ne interesuju tuđe mišljenje i predrasude, kako da ignorišem ljude i, ako ima potrebe, i dešavanja oko sebe. Radim stvari po svom, bez razmišljanja šta drugi misle jer to nije bitno. Živimo u društvu koje ima dosta predrasuda prema ljudima, zbog čega se prave bezvezni šabloni koji određuju kako neko mora da izgleda, da se ponaša i šta da sluša, a društvo smanjuje mogućnost da se ističemo iz grupe.

U trenutku kada sam prolazio kroz taj period odbacivanja, meni je bilo dovoljno to što mi je jedna osoba pružila ruku. Nekada je svima nama dovoljan lep komentar, razgovor, zagrljaj ili ruka pomoći, i zato bi bilo lepo da bar uputimo nekom lepu reč. Nama ništa ne znači, a osobi kojoj smo nešto rekli može da znači puno u tom trenutku jer nikada ne znamo kroz šta neko prolazi.


komentar psihologa

Radovanova priča je važna priča o ulozi koju podrška pravog prijatelja može igrati kada se osetimo usamljeno. Ukoliko i ti prolaziš kroz sličan period, naredni linkovi ti mogu pomoći da ga lakše prebrodiš. Takođe, naši psiholozi su uvek tu da te posavetuju putem chat-a, a na raspolaganju su ti i druge službe kojima se možeš obratiti za pomoć.

Povezani članci

Šta je emocionalna nedostupnost?

Emocionalna nedostupnost podrazumeva stanje u kom osoba nije spremna ili ne može/ ne ume da izrazi svoje emicije i da se emocionalno poveže sa drugom osobom. Ovo stanje primarno ima zaštitnu funkciju (osoba ne dolazi u kontakt sa sopstvenom ranjivošću) ali istovremeno onemogućava uspostavljanje i razvoj bliskosti – potpuno emocionalno povezivanje sa drugom osobom.

20.02.2024.
Pročitaj

Postavljanje granica

Život postaje izuzetno iscrpljujući kada tuđe potrebe stalno stavljamo ispred svojih. Zato je važno pitanje: Kako da prestanem da udovoljavam drugima i da stavim sebe na prvo mesto?

20.02.2024.
Pročitaj

Kako ispuniti sopstvene ciljeve?

Jasni i realno dostižni ciljevi nam daju motivaciju, daju nam snagu da se angažujemo da bismo nešto postigli.

20.02.2024.
Pročitaj

Komentari

Ostavi komentar

Girl

Hitno ti je
potrebna pomoć?

Pozovi SOS centar Zakaži online savetovanje