Lidija Marković

Psiholog sam  i porodični psihoterapeut. Splet okolonosti me je doveo […]

29.11.2022.
1 minut čitanja

Psiholog sam  i porodični psihoterapeut. Splet okolonosti me je doveo da radim u domu za decu bez roditeljskog staranja, ali je to veoma brzo postao moj izbor. Raditi sa mladima je šansa da  ceo život učimo i  razvijamo se. Takođe sam, od osnivanja  Nacionalne dečje linije, radila kao telefonski savetnik. Naučila sam kolika je odgovornost nas odraslih za dobrobit dece i koliko je važno pružiti im podršku u odrastanju. Takođe sam shvatila da su deca i mladi vrlo kompetentni. Ako im, kroz odnos u kome se  osećaju poštovano i prihvaćeno damo šansu, moći će da otkrivaju i razvijaju najbolji deo sebe. 

Povezani članci

Mentalno zdravlje iz ugla psihoterapeuta

Mentalno zdravlje nije samo odsustvo mentalnih poremećaja, već podrazumeva aktivnu usmerenost na dobrobit i blagostanje pojedinca.

20.02.2024.
Pročitaj

Kako razgovor može da pomogne?

Nekada je veoma teško započeti razgovor o problemu koji nas muči. Plašimo se da nas drugi neće razumeti, da će umanjiti značaj onoga što proživljavamo, da će nas možda osuditi ili čak i odbaciti.

20.02.2024.
Pročitaj

Faktori rizika za samoubistvo

Iako nije uvek jednostavno da se neki od ovih rizika uoči, bitno je da osvestimo da svaki od njih može igrati značajnu ulogu u životima kako naših najbližih, tako i nas samih. Jedno naizgled obično pitanje „Kako si?“ može promeniti čitav niz posledičnih događaja, samo ako se na njega odgovori iskreno.

20.02.2024.
Pročitaj
Girl

Hitno ti je
potrebna pomoć?

Pozovi SOS centar Zakaži online savetovanje