Savetovanje u doba krize

Uz tebe smo u teškim trenucima

Dragi mladi ljudi, svima kojima je potreban razgovor o tragičnim dešavanjima u našoj zemlji, uznemireni ste, bojite se ili imate osećanja i misli sa kojima vam je teško,

na raspolaganje stavljamo nove termine vikendom od 12 do 18h i radnim danima od 10 do 12h. Napominjemo da smo u ovim terminima u mogućnosti da obezbedimo jedan razgovor sa savetnicima.

Odaberi datum a zatim i vreme
koje ti najviše odgovara

Provera slobodnih slotova u toku...

  Ostavi nam svoje podatke a zatim proveri svoj email kako bismo ti potvrdili rezervisani termin

   Izabrani termin:

   Pattern

   Najčešća pitanja u radu savetovališta

   Psiholog/psihološkinja je osoba koja je završila studije psihologije na nekom od akreditovanih fakulteta u Srbiji ili u inostranstvu. Psiholozi se bave mentalnim zdravljem. Na različite načine kroz psihološku procenu, savetodavni i psihoterapijski rad pomažu deci, mladima, odraslima, porodicama da unaprede kvalitet svog života, razreše različite dileme (koji školu upisati, kako rešiti vršnjačke probleme, dileme vezane za partnerske veze, itd)
   Psihijatar je stručnjak koji je završio osnovne studije na Medicinskom fakultetu, a potom nastavio dalje školovanje u okviru zdravstvenih ustanova kroz specijalizaciju iz psihijatrije. Psihijatri procenjuju mentalno zdravlje ljudi. Na osnovu opisanih teškoća u svakodnevnom životu i načinu razmišljanja osobe primenjuju dijagnostičke kriterijume i mogu da odrede dijagnozu, a potom u skladu sa tim prepišu odgovarajuću terapiju lekovima. Psihijatri takođe u cilju pomoći i podrške osobama da prevaziđu svoje probleme koriste savetodavni i psihoterapijski proces.
   Savetovanje je razgovor dve osobe, savetnika i mlade osobe, a može da bude i razgovor sa celom porodicom. Nekad se završava jednim, a nekada je potrebno više razgovora da bi se postigla promena koju su osoba i savetnik u prvom susretu definisali kao cilj savetovanja, odnosno promenu koju žele da postignu. Savetnik u razgovoru pruža podršku da se prepoznaju i izraze misli, osećanja i ponašanja, sagleda cela situacija, nađe prihvatljivo i konstruktivno rešenje.
   Od tebe se očekuje, da ukoliko ti je to OK, budeš što otvoreniji/a u ovom procesu jer to može da pomogne da se brže dođe do rešenja. Takođe bi bilo dobro da ako ne možes da prisustvuješ iz bilo kog razloga,u terminu koji se već zakazao/la pošalješ obaveštenje kako bi neko drugi mogao da dobije pomoć koja mu/joj je potrebna. Ukoliko ti se ne sviđa ili se ne slažeš sa bilo čim što je izrečeno, budi slobodan/na da kažeš jer to pomaže da te savetnika bolje razume.
   Od savetnika možeš da očekuješ da te pažljivo sluša, da se trudi da razume šta je to što misliš, osećaš, zašto se ponašaš na određeni način. Verovatno će ti postavljati neka pitanja kako bi razjasnio situaciju ili ti pomogao da je bolje sagledaš. Daće sve od sebe da ti pomogne da rešiš dilemu ili problem zbog koga si se javio.
   Jedan razgovor traje 45 min. Najbolje je da razgovori budu jednom nedeljno ukoliko je potrebno da ih bude više, a možeš imati najviše 6 razgovora u okviru ovog Savetovališta. Svi razgovori su sa istim savetnikom/com.
   Ukoliko ti savetnik/ca ne odgovara savetovališta možeš napisati mail na adresu sa koje ti je stigla potvrda o uspešnosti rezervacije termina sa obrazloženjem svog nezadovoljstva, pa ce tim Savetovališta proceniti da li je promena korisna za tebe ili je mozda potrebno još malo vremena da se bolje upoznaš sa savetnikom/com.